Magnetna rezonanca


NOVO! NOVO! NOVO! PRVA MAGNETNA REZONANCA U RASINSKOM OKRUGU

U dijagnostici mnogih oboljenja, pogotovu dijagnostici hroničnih bolnih stanja, pomoću magnetne rezonance lekari mogu da imaju uvid u duboke unutrašnje strukture tela (unutar lobanje, kičmenog stuba, ekstremiteta kao i u mekim tkivima glave i ostalih delova tela) i samim tim dobiju jasnu sliku oštećenja, tumora i ostalih anomalija. Dijagnostički pregled na magnetnoj rezonanci je pritom potpuno neškodljiv i bezbolan.

MRI (Magnetic resonance imaging), odnosno magnetna rezonanca, je metoda koja nema jonizujuća zračenja i samim tim potpuno neškodljiva i jedino ponekad može biti malo neugodna zbog jakog pulsirajućeg zvuka koji je podnošljiv, mada nekima blago neprijatan.

Dužina pregleda može trajati od 15 do 45 minuta tokom kojih pacijent mora da bude potpuno nepomičan, što može predstavljati u nekim slučajevima manju neprijatnost.

Ostale prednosti ovog načina dijagnostifikovanja su promene kontrasta slike različitih tkiva i multiplanarna projekcija bez promene položaja pacijenta.

Da bi se obavio pregled na magnetnoj rezonanci u prostoriju se ne smeju unositi predmeti koji sadrže magnetni materijal u sebi. Takođe, pacijenti sa pejsmejkerom, metalnim stranim telima  u blizini velikih krvnih sudova oka i u glavi, kao i pacijenti sa veštačkim zaliscima srca i pumpama, kako inslulinskim tako i onima za kontrolu bolova, zatim pacijenti sa operisanim moždanim aneurizmama pomoću starog tipa metalnih štipaljki ne mogu se podvrgnuti ovom pregledu. Zubne plombe i implanti ne predstavljaju problem za obavljanje pregleda!

Magnetna rezonanca pruža temeljno precizne analize mekotkivnih područja kao što su kičmena moždina, mozak, organi stomaka, pluća, male karlice kao i objektivan anatomski prikaz specifične regije i lokalizaciju lezije tj žarišta u njoj.

 

CENTAR ZA MAGNETNU REZONANCU obavlja visokospecijalizovane dijagnostičke procedure na savremenom uređaju sa najnovijim softverskim rešenjima na prostorijama Srbije za sve vrste pregleda tela.

 

Zakazivanje pregleda:
Zbog specifičnosti radioloških pregleda, u centru za magnetnu rezonancu, u kome se obavljaju ambulantni pregledi pacijenata, isti se mogu zakazati telefonom ili ličnim dolaskom. Potrebno je da pacijent ukoliko poseduje  ponese svu medicinsku dokumentaciju (nalaze lekara specijalista, rdg. snimke, CT snimke i sl), vezano za dijagnostiku koja je prethodila zahtevanom radiološkom pregledu a odnosi se na oboljenje zbog kojeg se zahteva pregled.
MR pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 07-21h u odseku u kojem će MR pregled biti obavljen, na telefon 037/202 372  &  069/ 876 33 09.
Ovi pregledi se ne mogu izvoditi kod pacijenata koji u organizmu imaju strano metalno telo.

 

TIM SPECIJALISTA:
Prim dr Nenad Marković specijalista radiologije
Prof. dr Dragan Stojanov specijalista radiologije, subspecijalista neuroradiologije
dr Aleksandar Bojanović specijalista radiologije
dr Saša Ristić specijalista radiologije
dr Dragana Ilić specijalista radiologije
dr Marina Božić specijalista radiologije
dr Ivana Marković specijalista radiologije
dr Zorica Mihajlović specijalista radiologije

 

 

 

U Vašem „Medicus Universalis“-u možete uraditi:

  • Magnetnu Rezonancu MOZGA I MRA: pokazuje moždane strukture do najsitnijih detalja, te zahvaljujući tome može detektovati promene u moždanom parenhimu koje nije moguće otkriti drugim metodama;

  • Magnetnu Rezonancu HIPOFIZE: Zahvaljujući specifičnim karakteristikama našeg aparata i korišćenju dinamskih postkontrasnih studija moguće je otkriti i vrlo suptilne promene na hipofizi veličine do 3 milimetara.

  • Magnetna Rezonanca KIČMENOG STUBA: Dobija se jasan i precizan uvid u stanje pršljenova, kičmenog kanala, kičmene moždine, nervnih korenova kao i eventualno postojanje tumorskih i metastatskih promena.

  • Magnetna Rezonanca ZGLOBOVA, KOSTIJU, MIŠIĆNO TETIVNIH STRUKTURA I MEKIH TKIVA: Ovakva vrsta pregleda na navedenim strukturama je superiorna i predstavlja najprecizniju metodu, posebno za prikaz ligamenata unutar zglobova.

  • Magnetna Rezonanca MALE KARLICE: Prikazuje se stanje rektuma, rekto-sigmoidnog kolona, vagine, uterusa, jajovoda, mokraćne bešike, prostate, semenih vezikula, kao i stanje regionalnih limfnih čvorova.

  • Magnetna Rezonanca MRCP: Ovim pregledom se prikazuju žučna kesica i žučni putevi i uspešno zamenjuje klasičan invazivni pregled ERCP. Dobija se suptilan uvid u stanje žučne kese i žučnih puteva, te se uspešno detektuje postojanje kalkulusa i drugih oštećenja do 3 milimetara.

  • Magnetna Rezonanca ABDOMENA: Omogućava jasan prikaz parenhimatoznih organa (jetra, slezina, bubrezi, nadbubrežne žlezde, ureteri). Takođe je moguće sagledati strukturu i eventualne promene na limfnom sistemu u abdomenu.

Zakažite dva pregleda magnetnom rezonancom u istom danu i u Vašem Medicu Universalis-u na drugi pregled dobijate 50% popusta od pune cene. Za više informacija pozovite nas na broj 037/202 372