ASERTIVNI TRENING

Dipl. Psiholog Jelena Bulatović

Novo u ponudi psiholoških usluga u Vašem domu zdravlja!

Od početka ove godine u domu zdravlja “Medicus Universalis” možete, pored standardnih psiholoških usluga, razvijati i asertivno ponašanje. Šta to znači? Šta je asertivnost?

Zamislite da stojite u redu ispred šaltera u pošti i da se neko progura i stane ispred vas. Ili, zamislite da ste u restoranu i konobar vam donosi drugo jelo od onog koje ste naručili. Bilo da se radi o nesporazumu ili nečijem namernom postupku, vaša reakcija može da se kreće u nekoliko pravaca:

*Dićićete galamu oko toga, napasti osobu zbog takvog neuviđavnog ponašanja, vikati, pretiti i vređati u afektu.  Ovom reakcijom ćete nesumnjivo skrenuti pažnju na nepravdu koja vam je naneta, vrlo verovatno isterati svoje, ali ćete takođe stvoriti tenziju u okruženju  i utisak da sa vama treba biti na odstojanju.

*Sa druge strane, možete se ponašati kao da se ništa nije desilo. Uostalom, i nema neke velike razlike između špageta i makarona. Ako se budete ponašali kao da se ništa nije dogodilo, niko drugi neće primetiti da se nešto dogodilo. Izbegli ste mogući konflikt, ali ste time pogazili svoje dostojanstvo i pravo na fer tretman. Imajte u vidu da nikada nećete dobiti više od onoga koliko tražite. Čak i ako imate nominalno pravo na nešto niko vas neće juriti da to pravo ostvarite.

*Takođe, možete ostaviti stvari kakve jesu, ali uz mnogo gunđanja o nemaru, bezobrazluku i nepravdi koja vas je zadesila. Time ćete ukazati na problem, ali se ništa praktično neće promeniti.

Ovo su primeri kako da ne dobijete ono sto hoćete ili kako da ga dobijete na skuplji način, dakle ovo su primeri neasertivnog ponašanja.

Asertivnost je veština izražavanja misli, osećanja i uverenja na direktan, iskren i adekvatan način uz uvažavanje prava drugih ljudi. Uči se baš kao i svaka druga veština, poput vožnje automobila, plivanja, govorenja stranog jezika.

Asertivne osobe:

–  češće od drugih dobijaju ono što žele

– poštuju sebe i svoju energiju

– znaju da se kontrolišu

– znaju kako da saniraju stres

– veruju u mogućnost razrešenja konflikta i snalaze se u konfliktnim situacijama

– ne boje se da iskazuju svoje neslaganje

– imaju više poverenja u sebe i u druge

– razvijaju veći stepen odgovornosti, čak i u stresnim situacijama

– govore jasno, glasno i bez dvoumljenja.

 

Šta je asertivni trening i koji je njegov cilj?

Asertivni trening je grupa različitih tehnika kojima je zajednički cilj jačanje asertivnosti, odnosni sticanje asertivnih veština kroz praksu. Opšti cilj asertivne komunikacije je očuvanje samopoštovanja i samopouzdanja, pojačavanje kontrole nad sobom, uz poštovanje drugih osoba i ostvarivanje zdravih interpersonalnih odnosa.

Asertivni trening se može primeniti svuda gde postoji potreba za poboljšanjem interpersonalne komunikacije i međuljidskih odnosa. Ciljna grupa mogu biti adolescenti, odrasli, menadžeri, radnici, studenti, pojedinci, tim u okviru neke organizacije, sportski tim, oni koji traže posao, poslodavci, kupci, prodavci, spikeri, govornici, bračni parovi, vanbračni partneri, deca, roditelji, nastavnici, direktori, medicinsko osoblje, političari, advokati, introverti, ekstraverti, zavisnici i td.

Asertivni trening se može odvijati u radioničarskim grupama koje broje 8-12 članova, ili u okviru individualnog savetovanja.

Voditelj treninga je master psiholog i sertifikovani trener asertivnosti, Jelena Bulatović.