KABINET ZA DERMATOVENEROLOGIJU

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI DECE I ODRASLIH

Koža je najveći organ čovekovog tela i njena ukupna površina iznosi 1,5-2m2.

Njena funkcija je veoma kompleksna. Predstavlja zaštitni omotač čovekovog tela i stvara barijeru prema spoljašnjoj sredini, učestvuje u termoregulaciji, predstavlja neuroreceptorni organ koji reaguje na bolne i prijatne nadražaje, deo je opšteg imunološkog sistema. Specijalizovane strukture kože (kosa i nokti) i žlezde (lojne i znojne) takodje učestvuju u zaštitnoj funkciji kože. Koža ima važan kozmetsko-estetski značaj. Sve što oštećuje funkciju kože ili njen izgled, može imati ozbiljne posledice na fizičko, pa i duševno zdravlje ljudi.

Koža se menja kroz život ljudi. Koža malog deteta ima deblji sloj potkožne masti i tanji sloj zaštitnog keratina. Starenjem, ljudi gube veći deo potkožne masti, slojevi kože postaju tanji, elastična vlakna propadaju. Cirkulacija u koži se takodje smanjuje, pa ostećena koža sporije zarasta kod starijih ljudi. Starija koža proizvodi i manje zaštitnih lipida i brže se isušuje.

Mnoga stanja na koži, lekar dermatolog, može uočiti jednostavnim posmatranjem.

Ali, za odredjena stanja na koži, neophodne su i laboratorijske pretrage krvi ili druge laboratorijske pretrage koje su korisne za postavljanje dijagnoze.

Nekada je neophodno uraditi i biopsiju odredjene kožne promene kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza.

Kada se sumnja na bakterijsku, virusnu ili gljivičnu infekciju, rade se mikrobiloške pretrage gde kao material koristi strugotina kože ili nokta ili dlaka, pa se u laboratoriji uzorci zasejavaju na hranljivu podlogu. Ako uzorak sadrži bakterije, gljivice ili viruse, oni rastu na odredjenoj hranljivoj podlozi i mogu se prepoznati.

Mnogi problemi koji se javljaju na koži, ograničeni su samo na kožu. Medjutim, nekada, koža ukazuje na zdravstveno stanje čitavog tela. Mnoge sistemske bolesti manifestuju se karakterističnim promenama na koži i one nam pomažu da postavimo pravovremenu dijagnozu. 

Zakažite Vaš pregled u Medicus-u kod profesora dr Nebojše Kostića spec. dermatologije po ceni od 1300 dinara.

DERMATOSKOPSKI PREGLED MLADEŽA

Mladeži na koži zahtevaju redovan samopregled kao i redovno praćenje od strane dermatologa zbog porasta broja malignih melanoma. Na koji način se prate mladeži primenom ABCDE pravila dermatolog upućuje pacijenta kao i na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom samopregleda mladeža.

Kao pouzdana i korisna metoda u praksi se pokazala primena dermatoskopije uz pomoć koje se sa sigurnošću mogu dijagnostifikovati promene na koži a naročito uočiti razlika između malignih melanoma od drugih, benignih promena kože. Dermatoskopija ne samo da ranije otkriva melanom već doprinosi i otkrivanju i drugih tumora kože a samim tim i višem procentu izlečenja.

Cena jedne dermatoskopije iznosi 2000 dinara a svaki dodatni mladež je još 500 dinara.

Preosetljivost organizma na supstance koje u njega dospevaju putem hrane, kože ili kroz disajne puteve predstavlja alergiju. Alergijski simptomi mogu biti opšti (sistematski) ili lokalizovani na organski sistem tj organ putem kojeg je alergen dospeo u organizam (digestivni ili respiratorni sistem, koža i sluznice). Iz okoline, svaka supstanca može bit potecijalni alergen odnosno može izazvati alergijsku reakciju, što spisak tih supstanci, alergena, čini veoma dugačkim spiskom.

Uzeta amneza odnosno detaljan razgovor sa pacijentom igra veoma značajnu ulogu u prepoznavanju alergijske bolesti. Dermatolog, ciljnim pitanjima može povezati uticaj spoljnih fakotra sa simptomima bolesti. Neophodno je obratiti pažnju na opis radne sredine kao i na prehrambene navike bolesnika. Prvi korak u otkrivanju uzročnog alergena su kožni testovi. Od nekoliko vrsta kožnih tekstova se određuje koji će se kožni test raditi u zavisnosti od vrste alergije i odluke lekara. Fabrički pripremljeni ekstrakti različitih alergena se koriste kod svih testiranja. Zbog čestih lažnih pozitivnih rezultata, rezultate testriranja treba interpretirati iskusni lekar.

U Vašem Medicus-u izvodimo epikutane testove na kontaktne i nutritivne alergene. Ukoliko postoji sumnja da neke od supstanci sa kojima se dolazi u kontakt (kozmetički preparat, bižuterija i sl) izazivaju bilo kakve promene na šakama, licu, vratu, kapcima, preporučuje se epikutano testiranje na kontaktne alergene koje podrazumeva alergene koji najčešće izazivaju alergijske kontaktne dermatitise u Evropi (boje, konzervanasi, mirisi koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima, metali u bižuteriji, supstance u lekovima, gumi, cementu i druge supstance sa kojma smo u svakodnevnom kontaktu).

Za utvrđivanje kasnog tipa preosetljivosti na hranu koristi se upravo epikutano testiranje na nutrite alergene, gde se simptomi javljaju dan ili više dana po unosu namirnice. U slučajevima nejasnih digestivnih tegoba kao i kod ekscema koji neuobičajeno reaguju ili se pak pogoršavaju, je potrebna ovakva vrsta testiranja. Pripremljeni ekstrakti namirnica ili same namirnice (jaje, kravlje mleko, koštunjavo voće, soja, kikiriki , pšenično brašno…) se koriste u epikutanom testiranju na nutritivne alergene. S obzirom da je prisutna mogućnost greške jako je bitna tačna interpretacija rezultata, tako da ukoliko pacijent povezuje svoje tegobe sa specifičnom namirnicom, može se i ta namirnica aplikovati na testu. Najsigurniji put za preciznu dijagnozu je ipak eliminaciona dijeta u trajanju od 2 meseca pa ponovna upotreba korišćenja hrane kako bi se potvrdio rezultat ovog načina testiranja.

Izvođenje epikutanog testa podrazumeva stavljanje na koži leđa flastera sa alergenima koji se uklanjaju nakon 48 sati. Odmah nakon uklanjanja flastera se obavlja prvo očitavanje a nakon 72 sata od aplikovanja flastera, vrši se drugo očitavanje. Na mestu kontakta kože sa alergenom javlja se crvenilo sa malim mehurićima ispunjenim bistrom tečnošću, ukoliko postoji preosetljivost na taj alergen.

Možete zakazati alergo test iz krvi na inhalatorne i nutritivne alergene. Test je prilagođen našem podneblju. Cena po panelu koji sadrži 30 alergena iznosi 6000 dinara.

KRIOTERAPIJA (TEČNI AZOT)

Bezbedna i jednostavna metoda koja daje inzvanredne kozmetičke rezultate uz minimalne neželjene efekte je krioterapija-krihirurgija. Krioterpaija koristi tečni azot temperature od -194 stepena C.

Krioterapija je prošla razvojni put od štapića koji na vrhu ima zamotan komad vatre koji se potapa u bocu sa tečnim azotom do današnje savremene tehnike tečnog azota u spreju koja je jednostavnija za izvođenje ali i daleko efikasnija. Proces ne zahteva invazivnu lokalnu anesteziju, brzo se izvodi a rizik infekcija i oštećenja tkiva je sveden na minimum. Preporučuje se za tretiranje mrojnih benignih lezija. Najčešće se tretiraju:

– aktinične keratoze(optećenja kože izazvana ultravioletnim zračenjem)

– seboroične keratoze

– virusne bradavice

– kondilomi

– molluscum contagiosum

– dermatofibromi

Neželjeni efekti su malobrojni. Do glavobolja može da dovede zamrzavanje lezija u čeonom predelu. Hiperpigmentacije (smedje fleke) se mogu javiti ali se vraća normalna boja kože nakon nekoliko meseci što se dešava i u slučaju hipopigmentacije (bele fleke) zbog povećane osetljivosti melanocita.

Broj kontraindikacija je relativno mali i odnosi se uglavnom na neželjene reakcije kože na hladno, koje ponekad mogu produžiti ili odložiti povoljan terapijski efekat.

Cena po promeni iznosi 300 dinara.

RADIOTALASI

Metoda uklanjanja promena sa kože ili sluzokože radiohirurškom metodom predstavlja radiotalase. Prilikom tretmana, prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (umnogome manje nego li hirurškim putem) a kompletno deluje na željeno područje. Intervencija prolazi bez ili sa minimalnim krvarenjem svega nekoliko sekundi. Bol pacijenti najčešće doživljavaju kao pečenje u području tretirane regije. Za skidanje bradavica, keratoza, kapilara na licu, tehnika uklanjanja radiotalasima je veoma efikasna. Osim ako nisu u pitanju sasvim površne (recimo seboroične keratoze) radiotalasnom metodom se ne tretiraju promene čija je baza veća od 1cm. Na mestu intervencije nakon tretmana radiotalasima obrazuje se suva krasta. U zavisnosti od toga koja je promena na koži tretirana ovom metodom, zarastanje i otpadanje kraste traje od nekoliko dana do dve nedelje. Ožiljci ne ostaju ili su minimalni. Nakon otpadanja kraste na tretiranom mestu je narednih mesec dana koža svetlije boje. Sve navedeno je deo procesa zarastanja kože i nakon određenog vremena boja se izjednačuje sa bojom okolne kože.

Jedan tretman u Vašem Medicus Universalis-u možete uraditi po ceni od 33oo dinara.

Uzimanje briseva, nativni mikroskopski pregled, pregled Wood svetlom

Pod mikroskopom se posmatraju strugotine nokta, kože ili kose i po potrebi šalju u specijalizovane laboratorije radi kultivacije, radi postavljanja dijagnoze.

U otkrivanju određenih stanja i utvrđivanju precizne dijagnoze koristi se Wood lampa koja reprodukuje svetlo talasne dužine 365 nm. Predstavlja pomoć i u ocenjivanju uspešnosti terapije. Koristi se u otkrivanju gljivičnih, bakterisjkih, parazitskih bolesti kože, poremećajima pigmentacije kao i kod nekih naslednih bolesti. Vrlo često se primjenjuje u otkrivanju gljivičnih bolesti na koži tipa Pityriasis versicolor, ili Mikrosporijaze te u bakterijskih bolesti tipa Erythrasme.

Poželjno je ne nanositi kreme na zahvaćene delove kao ni dezodoranse pre pregleda Wood svetlom. Pregled je potpuno bezbolan i nije neugodan. Sa udaljenosti od 4 do 5 cm u mračnoj sobi lekar vrši pregled kože koja je obasjana Wood svetlom.

Cena pregleda iznosi 1500 dinara.

Cilj kabineta za dermatovenerologiju Medicus Universalis-a je zdrava i lepa koža u čemu je od velike važnosti medicinska kozmetologija. Pre svakog medicinsko-kozmetičkog tretmana obavlja se i obavezan je pregled dermatologa, nakon čega sledi dijagnostikovanje vrste problema na koži i tipa kože uz fotodokumentaciju i stručnu konsultaciju.