Kabinet za dermatovenerologiju

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI DECE I ODRASLIH

Koža je najveći organ čovekovog tela i njena ukupna površina iznosi 1,5-2m2.

Njena funkcija je veoma kompleksna. Predstavlja zaštitni omotač čovekovog tela i stvara barijeru prema spoljašnjoj sredini, učestvuje u termoregulaciji, predstavlja neuroreceptorni organ koji reaguje na bolne i prijatne nadražaje, deo je opšteg imunološkog sistema. Specijalizovane strukture kože (kosa i nokti) i žlezde (lojne i znojne) takodje učestvuju u zaštitnoj funkciji kože. Koža ima važan kozmetsko-estetski značaj. Sve što oštećuje funkciju kože ili njen izgled, može imati ozbiljne posledice na fizičko, pa i duševno zdravlje ljudi.

Koža se menja kroz život ljudi. Koža malog deteta ima deblji sloj potkožne masti i tanji sloj zaštitnog keratina. Starenjem, ljudi gube veći deo potkožne masti, slojevi kože postaju tanji, elastična vlakna propadaju. Cirkulacija u koži se takodje smanjuje, pa ostećena koža sporije zarasta kod starijih ljudi. Starija koža proizvodi i manje zaštitnih lipida i brže se isušuje.

Mnoga stanja na koži, lekar dermatolog, može uočiti jednostavnim posmatranjem.

Ali, za odredjena stanja na koži, neophodne su i laboratorijske pretrage krvi ili druge laboratorijske pretrage koje su korisne za postavljanje dijagnoze.

Nekada je neophodno uraditi i biopsiju odredjene kožne promene kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza.

Kada se sumnja na bakterijsku, virusnu ili gljivičnu infekciju, rade se mikrobiloške pretrage gde kao material koristi strugotina kože ili nokta ili dlaka, pa se u laboratoriji uzorci zasejavaju na hranljivu podlogu. Ako uzorak sadrži bakterije, gljivice ili viruse, oni rastu na odredjenoj hranljivoj podlozi i mogu se prepoznati.

Mnogi problemi koji se javljaju na koži, ograničeni su samo na kožu. Medjutim, nekada, koža ukazuje na zdravstveno stanje čitavog tela. Mnoge sistemske bolesti manifestuju se karakterističnim promenama na koži i one nam pomažu da postavimo pravovremenu dijagnozu.

Zbog porasta broja malignih melanoma, svi mladeži zahtevaju redovno praćenje od strane dermatologa, ali je veoma važan i samopregled mladeža. Dermatolog će uputiti pacijenta na šta je potrebno obratiti paznju i na koji način se prate mladeži primenom ABCDE pravila.

U našoj praksi primena dermatoskopije se pokazala kao veoma korisna i pouzdana metoda, uz pomoć koje se sa znatno većom sigurnošću mogu dijagnostikovani promene na koži, a pre svega razlikovati maligni melanomi od drugih, benignih promena kože. Pored ranijeg otkrivanja melanoma, dermatoskopija doprinosi otkrivanju i drugih tumora kože, a samim tim i višem procentu izlečenja.

DERMATOSKOPSKI PREGLED MLADEŽA

Alergija je preosetljivost organizma na supstance koje u njega dospevaju kroz disajne puteve, hranom ili putem kože. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opšti (sistemski) ili lokalizovani na organ ili organski sistem putem kojeg je alergen ušao u telo (koža i sluznice, digestivni ili respiratorni sistem).

Spisak supstanci na koje možemo biti alergični je veliki. Svaka supstanca iz okoline je potencijalni alergen, što znači da može izazvati alergijsku reakciju.

U prepoznavanju alergijske bolesti važnu ulogu ima detaljan razgovor sa pacijentom, odnosno uzeta anamneza, uz pomoć koje lekar ciljanim pitanjima može povezati uticaj nekih spoljnih faktora sa simptomima bolesti. Mnogi pacijenti izloženi su različitim alergenima u svojoj radnoj okolini, pa je važno obratiti pažnju i na podatke o radnoj sredini, ali i o prehrambenim navikama bolesnika.

Kao prvi korak u određivanju uzročnog alergena, lekar će primeniti zlatni standard – kožne testove. Postoji nekoliko vrsta kožnih testova, a koji će se test raditi, zavisi od vrste alergije i odluke lekara. Kod svih testiranja koriste se fabrički priremljeni ekstrakti različitih alergena. Rezultate testiranja treba interpretirati iskusni lekar zbog mnogih lažno pozitivnih rezultata.

U našoj ordinaciji izvodimo epikutane testove na kontaktne i nutritivne alergene. .Ukoliko postoji sumnja da određeni kozmetički preparati, bižuterija ili neke druge supstance sa kojima se dolazi u kontakt, izazivaju promene na licu, kapcima, šakama, vratu, preporučuje se epikutano testiranje na kontaktne alergene.

Epikutano testiranje na kontaktne alergene obuhvata alergene koji najčešće izazivaju alergijske kontaktne dermatitise u Evropi, od metala koji se nalaze u bižuteriji, preko boja, konzervanasa ili mirisa u bojama za kosu ili drugim kozmetičkim proizvodima, do supstanci koje se nalaze u lepkovima, cementu, gumi i drugim stvarima sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu.

Epikutano testiranje na nutritivne alergene služi za dokazivanje kasnog tipa preosetljivosti na hranu, gde se simptomi na javljaju odmah nakon konzumiranja, već dan ili više dana po unošenju namirnice. Ovakvo testiranje je potrebno u slučajevima nejasnih digestivnih tegoba, kao i ekcema koji neuobičajeno reaguju ili se pogoršavaju. U epikutanom testiranju na nutritivne alergene koriste se pripremljeni eksrakti namirnica ili same namirice (jaje, kravlje mleko, koštunjavo voće, soja, kikiriki , pšenično brašno…). Ukoliko pacijent povezuje svoje tegobe sa nekom drugom namirnicom, može se i ta namirnica aplikovati, ali je jako bitna interpretacija rezultata, jer je mogućnost greške prisutna. Ipak, zlatni standard za sigurnu dijagnozu je eliminaciona dijeta u trajanju od 2 meseca , pa ponovno započinjanje korišćenja te hrane kako bi se potvrdio rezultat ovog načina testiranja.

Epikutani test se izvodi tako što se na koži leđa aplikuju flasteri sa alergenima, koji se skidaju nakon 48h. Prvo očitavanje se vrši odmah nakon skidanja flastera,odnosno 48h nakon aplikovanja flastera, a 72h od aplikovanja flastera vrši se drugo očitavanje. Ukoliko postoji preosetljivost na određeni alergen, na mestu kontakta kože sa njim javlja se crvenilo sa malim mehurićima ispunjenim bistrom tečnošću.

KRIOTERAPIJA (TEČNI AZOT)

KRIOTERAPIJA (Tečni azot):

Krioterapija-krihirurgija je jednostavna i bezbedna metoda koja daje odlične kozmetske rezultate, a minimalne neželjene efekte. U krioterapiji se koristi tečni azot koji ima temperaturu od -194 stepena C.

Ranije, krioterapija se izvodila uz pomoć štapića koji na vrhu ima zamotan komad vate, koji se potapa u bocu sa tečnim azotom. Danas,ova metoda je zamenjena tehnikom tečnog azota u spreju koja je jednostavnija za izvodjenje, ali i efikasnija. Vreme izvodjenja je kratkotrajno, ne zahteva invazivnu lokalnu anesteziju, a rizik infekcije i oštećenja tkiva je mali.

Krioterapija se preporucuje za tretman brojnih benignih lezija. Najčešće se tretiraju:

– aktinične keratoze(optećenja kože izazvana ultravioletnim zračenjem)

– seboroične keratoze

– virusne bradavice

– kondilomi

– molluscum contagiosum

– dermatofibromi

Neželjeni efekti:

Zamrzavanje lezija u čeonom predelu može da dovede do glavobolja. Mogu da se jave hiperpigmentacije(smedje fleke), ali se nakon nekoliko meseci vraća normalna boja kože ili hipopigmentacije (bele fleke) zbog povećane osetljivosti melanocita.

Kontraindikacije:

Broj kontraindikacija je relativno mali i odnosi se uglavnom na neželjene reakcije kože na hladno, koje ponekad mogu produžiti ili odložiti povoljan terapijski efekat.

RADIOTALASI

Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti deluje na željeno polje.

Intervencija traje izuzetno kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem.

Bol u toku intervencije je minimalan i pacijenti ga najčešće opisuju kao pečenje u predelu tretirane regije.

Tehnika ulanjanja promena sa kože radiotalasima je pogodna za skidanje keratoza, bradavica, kapilara na licu. Radiotalasnom metodom ne skidaju se promene čija je baza šira od 1 cm, osim ako nisu sasvim površne (npr. seboroične keratoze).

Nakon tretmana radiotalasima, na mestu intervencije formira se suva krasta. Proces zarastanja i otpadanja kraste traje od nekoliko dana do 2 nedelje u zavisnosti od toga koja promena je tretirana.

Nakon intervencije, nema ožiljaka ili je on minimalan. Kada krasta otpadne, na tretiranom polju je narednih mesec dana koža nešto svetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom.

Ultrazvučni piling lica

Postupak se izvodi ultrazvučnom špatulom koja pomoću nežnih ultrazvučnih vibracija uklanja površinski sloj odumrlih stanica kože, otvara komedone i uklanja mitesere, stimuliše mikrocirkulaciju, te masira, sterilizira i priprema kožu za bolju apsorpciju dermokozmetičkih preparata. Ultrazvučni piling je neagresivna metoda, potpuno bezbolna namijenjena svim tipovima kože. Rezultat je čista, glatka i sjajna koža bez crvenila i iritacija.

KISEONIK PILING

kiseonikom je savremeni koncept nege kože čijom se primenom u kožu ubacuje 100% čist kiseonik. Kiseonik je elemenat bez koga nema života. Metabolizam ćelija, ćelijski rast i reprodukcija kako u čitavom organizmu tako i u ćelijama kože se ne mogu odigravati bez prisustva kiseonika.

Sistem kojim se sprovodi ovaj piling koristi fiziološki rastvor i medicinski kiseonik pod visokim pritiskom, pri čemu dolazi do formiranja vodenih kapi veličine od 5 do 100 mikrona u kojima je smešten stopostotni medicinski kiseonik. Ove kapi bivaju usmerene na površinu kože, otvarajući pore i vršeći nežnu mikrodermoabraziju .Na koži dolazi do blage eksfolijacije(ljuštenja kože), stimuliše se cirkulacija, podstiče limfna drenaža. Čist kiseonik prodire u dublje slojeve kože, oporavljajući svaku ćeliju i podstičući sintezu kolagena, što rezultuje podmladjivanjem kože.

Prednosti ovog savremenog tretmana je kratko vreme trajanja, efekat koji se uočava već nakon prvog izvođenja, nema neželjenih efekata u smislu crvenila ili fleka, niti zahteva period oporavka nakon tretmana. Pogodan je za sve tipove kože, čak i najosetljivije i može se raditi preko cele godine, s obzirom da ne postoji preosetljivost na sunce. Nema kontraindikacija i mogu ga raditi čak i trudnice. Veoma je popularan u Holivudu gde ga holivudske zvezde sprovode 24 sata pre snimanja ili izlazaka.

Kiseonik pilingom se deluje na ublažavanje sitnih bora i fleka na licu, utiče na podmlađivanje kože,a izuzetne rezultate imamo i u lečenju akni.

Broj tretmana zavisi od toga koje stanje tretiramo i šta želimo da postignemo. Tretmani se mogu izvoditi jednom nedeljno ili jednom mesečno, u zavisnoti od stanja kože, što određuje i sprovodi dermatolog.

FOTOPODMLAĐIVANJE LICA, DEKOLTEA I ŠAKA

Usled prekomernog izlaganja suncu, pre svega UVA zracima, u koži dolazi do oštećenja kolagenih i elastičnih vlakana. Ona gube svoju normalnu strukturu i funkciju, te koža postaje gruba i opuštena, gubi elastičnost i tonus i nastaju bore. Za razliku od prirodnog, hronološkog, starenja kože, ovaj tip starenja se zove „prevremeno starenje“ ili FOTOSTARENJE kože.

Koža sa znacima fotostarenja je žućkasta, suva, naborana, sa smedjim flekama na licu, vratu, dekolteu, prosirenim kapilarima na nosu i obrazima.

Fotopodmladjivanje kože lica, vrata i dekoltea delovanjem optičke energije lasera i bipolarne radiofrekvencije dovodi do uklanjanja svih znakova fotooštećene kože. Smedje fleke, prošireni kapilari i pore, kao i sitne bore na licu postaju manje vidljive ili se potpuno povlače. Tekstura kože je u celini poboljšana i koža izgleda znatno mladje.

KOLIKO ČESTO SE SPROVODE TRETMANI?

Tretmani se sprovode jednom mesečno.

KOLIKO TRETMANA JE POTREBNO?

Poboljšanje finih bora, proširenih pora i plitkih ožiljaka može se očekivati posle 4-5 tretmana. Kada su fleke i prošireni kapilari u pitanju, potrebno je uraditi i više od toga kako bi smo dobili bolje rezultate.

ZATEZANJE LICA I PODBRATKA

Laserko zatezanje ili Re Firme ST procedura poznata i kao „lifting bez noža“ je potpuno bezbolan metod zatezanja kože, odobren od strane FDA (Američke agencije za hranu i lekove), koji ne zahteva period oporavka, već se pacijenti mogu odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

NA KOJI NAČIN SE VRŠI ZATEZANJE KOŽE?

Zajedničkim dejstvom energije infracrvene svetlosti i bipolarne radiofrekvencije zagrevaju se slojevi kože u kojima su smeštena kolagena vlakna. Stari kolagen se skuplja, a aktiviraju se mehanizmi imunog odgovora koji nastoje da “poprave” oštećenu zonu i stimulišu sintezu novog kolagena od strane fibroblasta.

KADA SE VIDE PRVI REZULTATI?

Neposredno nakon tretmana koža je zategnutija i jedrija, ali je to prvi i kratkotrajan rezultat. Pravi i dugotrajni rezultati se uočavaju nakon mesec dana koliko je potrebno za sintezu novog kolagena, a pun efekat u vidu značajno poboljšanog tonusa i elastičnosti kože i manje vidljivih sitnih bora uočava se nakon spovođenja više tretmana tokom nekoliko meseci.

KOLIKO JE TRETMANA POTREBNO?

Broj tretmana zavisi od stanja kože. Idealno bi bilo uraditi seriju od 5-6 tretmana u intervalu od 3-4 nedelje. Tretmani imaju kumulativan efekat i nakon svakog tretmana rezultat je sve bolji, a pun efekat sa uočava nakon 6 meseci. Preporuka je da se 2-3 puta godišnje rade tretmani održavanja, radi očuvanja efekta zategnute kože.

DA LI SE ZATEZANJE LICA MOŽE KOMBINOVATI SA DRUGIM TEHNIKAMA?

Da. Odlične rezultate postižemo istovremenim kombinovanjem zatezanja kože i laserskog fotopodmlađivanja lica.

Uzimanje briseva, nativni mikroskopski pregled, pregled Wood svetlom

Radi postavljanja dijagnoze uzimaju se strugotine nokta, kože ili kosa i posmatraju pod mikroskopom, a po potrebi šalju u specijalne laboratorije radi kultivacije.

Wood lampa stvara svetlo talasne dužine 365 nm i pomaže u otkrivanju određenih stanja i postavljanju tačne dijagnoze. Pomoć je i u ocjenjivanju uspešnosti terapije. Danas se Wood svetlo primjenjuje u otkrivanju gljivičnih, bakterijskih, parazitarnih bolesti kože kao i u nekih naslednih bolestima te u poremećajima pigmentacije. Vrlo često se primjenjuje u otkrivanju gljivičnih bolesti na koži tipa Pityriasis versicolor, ili Mikrosporijaze te u bakterijskih bolesti tipa Erythrasme.

Pregled s Wood svetlom nije bolan niti neugodan. Pre pregleda savetuje se ne nanositi kreme na zahvaćene delove tela kao niti dezodoranse. Pregled se radi u mračnoj sobi, s lampom na udaljenosti od 4 do 5 cm od kože kada lekar pregleda kožu obasjanu ovim svetlom.

 Uzimanje briseva, nativni mikroskopski pregled, pregled Wood svjetlom

Naš je cilj zdrava i lijepa koža u čemu je od velike važnosti medicinska kozmetologija. U našoj Poliklinici prije svakog medicinsko – kozmetičkog tretmana obavezan je dermatološki pregled i mišljenje, nakon kojeg slijedi određivanje vrste problema na koži i tipa kože uz fotodokumentaciju i stručnu konzultaciju s našom medicinskom kozmetičarkom.

U svim medicinsko kozmetološkim postupcima primjenjujemo neškodljive preparate bez parabena i toksičnih supstanci koje provodimo po certificiranim protokolima nakon kojih slijedi detaljan savjet o načinu primjene dermokozmetičkih preparata za kućnu njegu.

Kozmetički tretmani čišćenja kože lica i leđa

Svatko od nas može samostalno svojoj koži lica pružiti čišćenje, piling, hidrataciju i zaštitu, ali dubinski ju pročistiti može samo stručan tretman medicinske kozmetičarke. Klasični tretman lica osnova je za njegovan i lijep izgled kože. Sastoji se od dobrog pilinga kojim se odstranjuju površinske odumrle stanice, parenja lica kako bi se koža omekšala i otvorile pore, ekpresije,…

Profesionalni tretmani njege kože lica

U kojima se primjenjuje visoka koncentracija aktivnih sastojaka s dugotrajnim djelovanjem na kožu koji popravljaju oštećenja u koži nastala godinama. Od aktivnih sastojaka koristimo vitamin C koji ima snažno djelovanje na stvaranje novog kolagena u koži i sibirski ginseng koji revitalizira i obnavlja kožu dubinski.

Klasična masaža lica i vakumska masaža lica

Masaža relaksira mišiće lica i potiče cirkulaciju u koži, što utječe na bolju prokrvljenost i protok limfe. Koža postaje zategnuta, sa manje bora, smanjuju se ili nestaju podočnjaci i otok lica. Može se raditi manualnom tehnikom ili aparativnom vakumskom masažom.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je mehanički postupak kojim se uklanja površni sloj epidermisa kako bi se dobio svježiji i svijetliji izgled kože, korigirali ožiljci nakon akni, pigmentacijske mrlje, fine bore, hrapava koža i koža oštećena suncem. Preporučujemo ju i ženama i muškarcima nekoliko puta godišnje, jednom tjedno u trajanju od pet tjedana, a nakon toga jednom mjesečno i po potrebi,…

Ultrazvučni piling lica

Postupak se izvodi ultrazvučnom špatulom koja pomoću nježnih ultrazvučnih vibracija uklanja površinski sloj odumrlih stanica kože, otvara komedone i uklanja mitesere, potiče mikrocirkulaciju, te masira, sterilizira i priprema kožu za bolju apsorpciju dermokozmetičkih preparata. Ultrazvučni piling je neagresivna metoda, potpuno bezbolna namijenjena svim tipovima kože. Rezultat je…